Tek başlarına basit olan karıncalar gibi böceklerin böylesine bir kesinlikle ve kararlılıkla hareket edebilmesini sağlayan nedir? Trilyonlarca nöron, bilinç gibi olağanüstü karmaşıklıktaki bir şeyi nasıl ortaya çıkarabilir? Önde gelen karmaşık sistem bilimcilerinden Melanie Mitchell, bu son derece açık ve cana yakın dille yazılan kitabında okurlarını, büyük ölçekli karmaşık, örgütlü ve uyarlanabilir davranışların çok sayıda bireyin basit etkileşimlerinden nasıl ortaya çıkabildiğinin açıklanmaya çalışıldığı geniş çaplı çabaları ifade eden karmaşıklık bilimlerinde içten bir tura davet ediyor. Santa Fe Entitüsü’nde gerçekleştirdiği çalışmalarından ve enstitünün disiplinlerarası anlayışından yararlanan Mitchell, biyolojik, teknolojik ve sosyal olgular gibi geniş bir yelpazenin tamamında geçerli olan genel ilkeleri ve yasaları tartışırken, bu alanların iç işleyişine de ışık tutuyor.
“Bir şey aynı anda nasıl bağımlı ve özerk olabilir? Ve neden doğadaki bu kadar çok sistem düzen içinde? Melanie Mitchell, karmaşık sistemler bilimi sayesinde yanıtların ortaya çıkabileceği değerli bir fotoğraf sunuyor.”
– Nature, Mark Buchanan
“Bu kitap ağ teorisi, ölçeklendirme ve yapay zekâ konularında süregelen tartışmalar için hevesli, samimi ve bilgi dolu bir kılavuz.”
– Science, Iain Couzin
“Mitchell’in kitabını lisans birinci sınıf öğrencilerinin okuması mecbur olsaydı, sadece karmaşıklıkla değil, aynı zamanda daha genel olarak fen bilimleriyle de ilgilenen öğrencilerin sayısında büyük bir artış beklerdim.”
– The Quarterly Review of Biology, Mark Changizi