Yaşamımdan Notlar

Albert Einstein

Gel­miş geçmiş en ünlü bilim insanının, rock yıldızlarından bile daha çok hayranı olan dâhinin gerçeklik, doğa, Tanrı ve fizik hakkındaki düşünce yaşamının öyküsüdür bu eser. Einstein, “ölüm sonrası yazı” olarak adlandırdığı kitabını kendi sözle­riyle şöyle tanıtır:

“Bu bir ölüm sonrası yazı mı diye sorabilir şaşırmış okurlar. Cevabım: aslında evet. Benim türümde bir insanın varoluşunda asıl olan ne yaptığı veya hangi acıları çektiği değil, ne düşündüğü ve nasıl düşündüğüdür.”

 70,00

Kitap Detayları

Cilt Tipi

Karton Kapak

İlk Baskı Tarihi

Eylül 2018

Baskı Sayısı

2. Basım

Dil

Türkçe

Sayfa Sayısı

64 Sayfa

ISBN

9786056732232

Çevirmen

Yazar Hakkında

Albert Einstein

Albert Einstein

14 Mart 1879’da Almanya’nın Ulm kentinde dünyaya gelen Albert Einstein lise ve yüksek eğitimini İsviçre’de tamamladı. 1905’te, aralarında fizikte devrim yaratacak olan dört makale yayımladı. 1916 yılında yayımladığı “Genel Görelilik” makalesiyle, iki yüzyıldır Newton mekaniğinin hâkim olduğu uzay-zaman anlayışını değiştirdi. 1921’de fotoelektrik etki üzerindeki çalışmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. 1933’te Nazi Partisi’nin iktidara gelmesinden sonra Almanya’yı terk ederek Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşti. Einstein Nazilerin nükleer bomba geliştirmesi endişesiyle ABD başkanı Roosevelt’e bir mektup gönderip, ABD’nin atom bombası çalışmalarına başlamasını tavsiye etti ancak atom bombası projesine dahil olmadı. 1954 yılında filozof Bertrand Russell’la birlikte nükleer silahlara karşı bir manifesto yayımladı. 15 Nisan 1955 tarihinde hayata gözlerini yuman Einstein’ın vasiyeti gereği bedeni yakıldı ve külleri iki hafta sonra mütevazı bir törenle bilinmeyen bir yere serpildi.

Albert Einstein’ın 67 yaşında yazdığı Autobiographisches’i [Yaşamımdan Notlar] tüm eserleri içinde otobiyografiye en yakın olanı. Yine de bu kitapta Einstein’ın özel hayatıyla ilgili bilgilere ulaşacağını ümit eden okurlar hayal kırıklı­ğına uğrayabilirler, çünkü Yaşamımdan Notlar’da fizikçinin ne aşk hayatı ne de diğer insanlarla ilişkisine dair bilgiler bulacaklar. Bu durum aslında Einstein’ın zihnini insanlar ya da onların ilişkilerinden çok, evrensel sorunların meşgul ettiğinin bir göstergesi. Einstein “özel hayatından” bahse­derken zihninde neler geçtiğini göz önüne seriyor. İçinde yaşadığımız evren hakkında, doğa yasaları hakkında, felsefe hakkında düşündükleri Einstein’a göre onun otobiyografisi. Bu kitap bir anlamda entelektüel bir özyaşam öyküsü. Gel­miş geçmiş en ünlü bilim insanının, rock yıldızlarından bile daha çok hayranı olan dâhinin gerçeklik, doğa, Tanrı ve fizik hakkındaki düşünce yaşamının öyküsüdür bu eser. Einstein, “ölüm sonrası yazı” olarak adlandırdığı kitabını kendi sözle­riyle şöyle tanıtır:

“Bu bir ölüm sonrası yazı mı diye sorabilir şaşırmış okurlar. Cevabım: aslında evet. Benim türümde bir insanın varoluşunda asıl olan ne yaptığı veya hangi acıları çektiği değil, ne düşündüğü ve nasıl düşündüğüdür.”

Kitaptan bir parça okuyun

Download